Hopp til innholdet

Spørsmål & svar

1. Når kan jeg starte øvelseskjøring?

For klasse B kan du starte øvelseskjøring fra fylte 16 år etter fullført Trafikalt grunnkurs.

For klasse A1 (lett motorsykkel) kan du øvelseskjøre fra 15 år etter Trafikalt grunnkurs, men du må ha egen motorsykkel og godkjent verneutstyr for privat øvelseskjøring.

For klasse A2 (mellomtung motorsykkel) kan du øvelseskjøre fra 16 år etter Trafikalt grunnkurs, men du må ha egen motorsykkel og godkjent verneutstyr for privat øvelseskjøring.

For klasse A (tung motorsykkel) kan du øvelseskjøre fra 22 år etter Trafikalt grunnkurs, men du må ha egen motorsykkel og godkjent verneutstyr for privat øvelseskjøring.

Personer over 25 år trenger kun førstehjelpskurs og mørkekjøring før oppkjøring. Legitimasjon og kursbevis må alltid medbringes.


2. Hva bør jeg tenke på under øvelseskjøring?

Mengdetrening hjemme er viktig for å bli en trygg sjåfør. Ledsageren må være minst 25 år og hatt gyldig førerkort for den aktuelle klassen uavbrutt i 5 år. Bilen skal ha ekstra speil og merkes med en rød «L» som bare vises under øvelseskjøring. På MC må begge ha på refleksvest med bokstaven L på ryggen og toveiskommunikasjonsutstyr.

Start med parkeringsplasser, deretter boligområder, og avanser til mer krevende forhold som motorvei og bykjøring etter hvert.


3. Hvor lenge varer en kjøretime?

En standard undervisningstime varer 45 minutter, men vi kjører normalt sett dobbeltimer. Dobbelttimer (90 minutter) gir bedre progresjon og mer kontinuerlig læring. 60 minutter eller trippeltime er og alternativer.


4. Hvordan gjennomføres føreropplæringen?

Opplæringen følger fire trinn:

  1. Trafikalt grunnkurs
  2. Grunnleggende kjøreferdigheter
  3. Trafikal kompetanse
  4. Avsluttende opplæring

Du kan ta teoriprøven for klasse B fra fylte 17,5 år. Det anbefales å begynne med teori i trinn 2 og intensivere i trinn 3. Du kan ta teoriprøven 6 måneder før alderskravet på motorsykkel også.


5. Hvor mange kjøretimer trenger jeg?

Antallet kjøretimer avhenger av ferdigheter og erfaring. Noen klarer seg med færre enn gjennomsnittet på 18–20 timer, mens andre kan trenge flere. God forberedelse og øvelseskjøring hjemme kan redusere behovet for kjøretimer. Med god trening hjemme er det fullt mulig å ha få kjøretimer.


6. Hvordan betaler jeg for kjøretimene?

Hos ALEX trafikkskole kan du betale via nettbank(uten gebyr) eller bruke Vipps gjennom TABS(1.95% gebyr til Tabs). Dette gir deg fleksibilitet og oversikt over saldo og betalinger.


7. Hvor kan jeg øve på teoriprøven?

I tillegg til nettsteder som teoritentamen.no, anbefales det å bruke en teoribok. Du kan også be om 1-til-1 undervisning med trafikklæreren i klasserom for ekstra støtte.


8. Når må jeg gjennomføre mørkekjøring?

Trafikant i mørket(mørkekjøring) er obligatorisk for alle som tar Trafikalt grunnkurs mellom 16. mars og 31. oktober. For å øvelseskjøre om vinteren (1. november til 15. mars) må du ha fullført mørkekjøring. Etter kurset blir beviset fra Statens vegvesen oppdatert på din side på vegvesen.no.


9. Hva skjer hvis jeg stryker på teoriprøven eller førerprøven?

Teoriprøven: Ved ikke bestått må du vente 2 uker før du kan ta den igjen.

Førerprøven: Ved ikke bestått må du vente 4 uker før neste forsøk.


10. Hvordan søker jeg om førerkort?

Gå til vegvesen.no, logg inn med elektronisk ID, og fyll ut søknaden.
Husk: Hver førerkortklasse krever en ny søknad. Gi alltid fullmakt til ALEX trafikkskole og gi oss beskjed at du har gjort det for å sikre at førerprøven bestilles i tråd med progresjonen din.


11. Kan jeg øvelseskjøre hvis jeg har sperrefrist?

Nei, sperrefrist forhindrer deg fra å starte opplæring og øvelseskjøring. For personer under 18 år løper sperrefristen fra fylte 18 år.


12. Hva skjer hvis jeg ikke tar mørkekjøring før førerprøven?

Hvis du ikke har gjennomført mørkekjøring i sommerhalvåret, får du et midlertidig førerkort som må fornyes innen 31. januar året etter. Fornyelsen har samme kostnad som et nytt førerkort.


13. Hva er kravene for å ta førerprøven?

Du må ha bestått teoriprøven og fullført all obligatorisk opplæring, inkludert sikkerhetskurs på vei. Trafikkskolen vil vurdere når du er klar for førerprøven.


14. Kan jeg få økonomisk støtte til førerkort?

NAV kan i enkelte tilfeller tilby støtte for førerkort dersom det er nødvendig for å få eller beholde jobb. Les mer på NAVs nettsider.


15. Hva må jeg huske på til førerprøven?

Ta med gyldig legitimasjon, som pass, førerkort eller ID-kort. Sørg for å møte uthvilt og gjennomgå teoristoff og praktiske ferdigheter i forkant.


16. Hva er ikke inkludert i kjørepakker?

Følgende gebyrer fra Statens vegvesen kommer i tillegg:

  • Teoriprøve
  • Oppkjøring
  • Utstedelse av førerkort
  • Bilde til førerkortet

Gebyr til Statens Vegvesen finner du HER.


17. Hva er inkludert i kjørepakker?

I pakkene våre er alt fra trinn 2 til 4 inkludert på klasse B. NAF-gebyr og leie av bil til førerprøven er også inkludert, men ikke Statens vegvesens gebyrer.

Pakke betyr ikke en fastpris på førerkort. Man må i mange tilfeller påregne ekstra kjøretimer utover de som ligger i pakken. Antall kjøretimer hver enkelt trenger vil selvfølgelig variere.

Foresatte og elev følger selv med inne på TABS-appen for å ha oversikt over timer som er utover de som er inkludert i pakken. Appen er alltid oppdatert. Om man har spørsmål ang pakken, timer eller noe annet kan du kontakte oss på mail kontor@alextrafikkskole.no, ring eller sms til 400 00 588.

Pakken kan forhåndbetales i sin helhet eller deles opp i 2, 3 eller 4


18. Hva skjer etter at jeg har bestått teoriprøven?

Etter bestått teoriprøve må du logge inn på vegvesen.no og gi fullmakt til ALEX trafikkskole. Registrer at du har bestått teori i Tabs og slik at vi får beskjed. Dette gir oss muligheten til å bestille oppkjøringen for deg.


19. Hvor bør jeg øvelseskjøre hjemme?

Begynn på en parkeringsplass for å øve på grunnleggende ferdigheter. Deretter kan du gradvis bevege deg til boligområder, rolige gater og motorveier. Øv til slutt på mer utfordrende miljøer som bykjøring og smale landeveier med høy fart.